Ateliere de Etică și AI vor avea loc la Universitatea Româno-Americană
Universitatea Româno-Americană este încântată să găzduiască atelierele Etica și AI, parte a proiectului Erasmus+ Me, Myself and AI, desfășurat de Asociația Eu și Lumea și POT Project, din Italia, pe 20 mai, de la ora 17:30, în sala Biblioteca Virtuală. Acesta eveniment are ca scop să sprijine sectorul comunicării și al informației în abordarea responsabilă a AI, prin elaborarea unor ghiduri etice care să prezinte importanța acestui instrument, riscurile și obligațiile pe care le avem ca utilizatori și beneficiari ai Inteligenței Artificiale.
Este AI responsabilă dacă greșește, iar informația este dată mai departe? Cât ne ajută, cum poate produce dezastre pentru comunitate și cine trebuie să respecte un set de reguli etice pentru a evita partea întunecată a acestei creații umane?
Inteligența Artificială este un instrument care ne poate face mai productivi, poate fi uluitor de rapidă, însă controlul uman este întotdeauna necesar. Ca să evităm rezultatele sale inexacte sau poate chiar greșite, trebuie să ne asumăm responsabilitatea, să verificăm și să fim transparenți de fiecare dată când o folosim. Dar oricât de revoluționară, AI nu are gândire critică, trebuie să o folosim bazându-ne pe etică, pe un set de reguli care să ne asigure că nu producem discriminare, știri false, încălcarea dreptului la viață privată sau cel de proprietate intelectuală.
Livia Dilă Nichita, jurnalist, președintă Asociația Eu și Lumea:
„Această echipă, om-mașină (AI), poate fi de folos și atinge un apogeu de cunoaștere doar prin reguli etice. Astfel, cu empatie și intuiție umane, cu gândire critică, responsabilitate, control și transparență, omul construiește fără precedent și nu distruge iremediabil”.
Atelierele au ca bază ghidurile etice, elaborate în cadrul proiectului și sunt susținute de:
- Conf.univ.dr. Antonio Momoc, Facultatea de Jurnalism si Științele Comunicării, Universitatea București, coordonator cartea Media și Inteligența Artificială
- Roland Mihai Împușcatu, publicitar, doctorand în Științele Comunicării
- Mihai Deaconu, Project Manager, Banca Transivania
Participarea la eveniment va fi considerată activitate extracurriculară.
Detalii desfășurare eveniment:
- Locația: Sala Biblioteca Virtuala
- Data: 20.05.2025
- Ora: 17:30
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.
Vrei să faci parte dintr-o comunitate academică care te susține? Intră în StudyVerse și descoperă Universul nostru educational – click aici!