Universitatea Româno-Americană aniversează anul acesta 30 de ani de la înființare, în anul 1991, cu scopul promovării valorilor educaţionale ale învăţământului superior american pe fondul bogatelor tradiţii ale învăţământului românesc.

Iniţiativa a aparţinut regretatului Prof.univ.dr. Ion Smedescu, Rector Fondator al Universităţii Româno-Americane (1991-2008) şi Preşedinte al Fundaţiei Româno-Americane pentru Promovarea Educaţiei şi Culturii.

Universitatea Româno-Americană aniversează anul acesta 30 de ani de la înființare, în anul 1991, cu scopul promovării valorilor educaţionale ale învăţământului superior american pe fondul bogatelor tradiţii ale învăţământului românesc.

Iniţiativa a aparţinut regretatului Prof.univ.dr. Ion Smedescu, Rector Fondator al Universităţii Româno-Americane (1991-2008) şi Preşedinte al Fundaţiei Româno-Americane pentru Promovarea Educaţiei şi Culturii.

La 11 martie 1991 a avut loc Adunarea de constituire a Universităţii Româno-Americane la Bucureşti, în cadrul căreia s-a aprobat Statutul de funcţionare al acesteia care prevedea înfiinţarea a 7 facultăţi: Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale, Management-Marketing, Economia Turismului Intern și Internațional, Informatică Managerială, Drept, Design și Medicină şi Sănătate Publică.

Pe 28 martie 1991, prin Decizia nr. 364, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei a avizat favorabil înfiinţarea Universităţii Româno-Americane.

Oficial, ”data de naștere” a Universității este 17 aprilie 1991 când, prin Sentinţa nr. 295/17.04.1991, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, „în baza art. 32 din Decretul 31/1954 şi art. 84 şi urm. din Legea 21/1924”, a acordat personalitate juridică Universităţii Româno-Americane.

„Am făcut paşi importanţi care ne-au permis să prezentăm un tip diferit de ofertă educaţională pe piaţa serviciilor educaţionale, prin adoptarea unui sistem bazat pe două niveluri: licenţă şi masterat.
Doresc ca toţi studenţii şi cadrele didactice să fie mândri că fac parte din comunitatea academică a Universităţii Româno-Americane, iar absolvenţii noştri să contribuie, prin probitate şi competenţă profesională, la creşterea prestigiului instituţiei noastre în ţară şi în lume” este mesajul Rectorului fondator, Prof.univ.dr. Ion Smedescu, astăzi încă actual în mintea și sufletul nostru.

Săptămâna 19-23 Aprilie 2021 o dedicăm aniversării noastre, a marii familii URA. Împărtășim cu toți cei care cred în valorile Educației, în misiunea noastră, aceste momente unice.

Pentru a oferi cât mai multor persoane interesate posibilitatea de a fi alături de noi, evenimentele săptămânii aniversare – apasă aici – se vor desfășura on-line. Vom fi la distanță de doar un click unii de ceilalți și ne vom bucura de avantajele on-line-ului pentru a împărtăși bucurii și perspective.

Mesajul Rectorului Universității Româno-Americane

La fiecare aniversare din viața noastră privim adesea în urmă, ne evaluăm parcursul de până acum și stabilim repere viitoare.

30 de ani pentru Universitatea Româno-Americană înseamnă 30 de ani de milioane de speranțe, de amintiri frumoase și experiențe extraordinare în minunata lume a cunoașterii, a educației și culturii, de provocări și reușite; 30 de ani despre tineri, viitorul lor și al nostru; 30 de ani despre oameni, despre fiecare dintre noi, mai întâi studenți, apoi absolvenți, angajați în țară sau în alte colțuri ale lumii sau din nou aici, în Universitate, ca profesori, personal auxiliar sau administrativ … toți împărtășind cu mândrie trecutul nostru și construind ceea ce astăzi este o mare familie, un prestigios edificiu de învățământ și știință, un partener de încredere, Universitatea Româno-Americană.

Am pornit la drum, în anul 1991, ca un proiect de suflet al vizionarului nostru fondator – Prof.univ.dr. Ion Smedescu – o idee, un vis care a devenit realitate prin eforturile și priceperea a numeroși profesioniști, prin dăruirea și vocația multor cadre didactice și personal administrativ, prin implicarea generațiilor de studenți și absolvenți, prin încrederea părinților și bunicilor acestora și a numeroși parteneri.

Cele trei decenii pe care le-am parcurs ne-au supus încercărilor și ne-au provocat să ne adaptăm permanent, să ne dezvoltăm armonios, să fim tot mai puternici și încrezători, asumându-ne nobila misiune de a educa, de a promova excelența academică și de a cultiva valorile științei și culturii.

Am crescut împreună și vă mulțumim pentru aceasta!

Bilanțul primilor noștri 30 de ani ne dă speranțe: 7 facultăți; 34 de programe de studii de licență și masterat acreditate, cu predare în limba română și engleză; o serie de noi programe de studii autorizate sau aflate în stadiul de înființare; 2.600 de studenți; studenți străini din peste 40 de țări; 30 de cursuri susținute în fiecare an de profesori internaționali; peste 200 de cadre didactice titulare sau asociate; peste 200 de parteneriate cu instituții de învățământ din întreaga lume; bază sportivă și campus modern. Marea familie a Universității Româno-Americane crește an de an, cu fiecare promoție care se adaugă, cu mândrie, celor peste 48.000 de absolvenți.

La ceas aniversar, îi felicit și le mulțumesc pentru dedicare și efort tuturor celor care au făcut sau fac parte din comunitatea academică a Universității Româno-Americane – studenți, absolvenți, personal didactic și administrativ – și îmi îndrept gândurile bune spre aceia care ne-au fost și ne sunt alături în construirea unor proiecte de succes și a unui viitor mai bun pentru noi și generațiile ce vor urma.

La mulți ani dragi colegi!

La mulți ani Universitatea Româno-Americană!

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

Prof.univ.dr. Costel Negricea

Rectorul Universității Româno-Americane

EVENIMENTE

LUNI,

19 Aprilie 2021

CEREMONIE ANIVERSARĂ

Universitatea Româno-Americană aniversează anul acesta 30 de ani de la înființare. Vă invităm să participaţi, online, alături de noi, la evenimentele dedicate acestui moment important din viața comunității noastre academice.

Conferințe și workshop-uri, spectacole culturale și tururi virtuale prin campusul nostru, întâlniri on-line cu prietenii universității, dar și alte momente cu invitați surpriză ne aduc împreună pe 19 aprilie 2021.

 10:00 – 12:00 | Program partea I

 • Cuvânt de deschidere – Rector Prof.univ.dr. Costel Negricea
 • Vizionare Film documentar URA
 • Mesaje din partea oficialităților
 • Mesaj prof.univ.dr. Dumitru Miron, Președinte FRAPEC
 • Mesaj prof.univ.dr. Ovidiu Folcuț, Președinte Senat URA
 • Mesaje din mediul academic
 • Mesajele studenților
 • Mesajele reprezentanților universităților partenere din străinătate și profesori străini
 • Mesajele partenerilor din mediului de afaceri/profesional
 • Mesajele absolvenților
 • Concert Festiv: muzică instrumentală, genuri muzicale specifice SUA și România

Interpreți:

– dl. Gabriel Gheorghe – orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

– dl. Marian Movileanu – orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

– dl. Alexandru M. Dutulescu – orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

– dl. Petru Nemțeanu – orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Repertoriu – Millenium Arts String Quartet – click aici

 •  Întâlniri pe facultăți  – platforma MS Teams

 

17:30 – 18:15 | Program partea a II-a
eveniment cultural on-line

Suntem susținători ai culturii în educație.

30 de ani de proiecte culturale au adunat laolaltă sute de studenți dornici de a-și lărgi orizontul cunoașterii și formării lor ca oameni.

Ne bucurăm de câteva momente culturale inițiate de studenții și absolvenții Universității, dar și de prezența alături de noi a unor invitați surpriză ce ne vor încânta deopotrivă spiritul și sufletul.

 • mesaj Rector Prof.univ.dr. Costel Negricea
 • Spectacol de muzică și dans asiatic, oferit de către Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH) și Centrul de Studii Româno-Coreene (CSRK) din cadrul URA:

 – Dans japonez – Roxana Morășanu, elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” și cursantă CSRJ-AH, reinterpretează o cunoscută piesă japoneză, a cărei temă este căutarea, îndoiala, lupta pentru a depăși granița dintre cine suntem și cine ne dorim să fim;

Taiko (tobe tradiționale japoneze) – Cristi Diaconu, student URA,cursant CSRJ-AH și membru al formației de Taiko „Kodama Daiko” va interpreta o melodie – compoziție proprie;

Dans Coreean – formația ”Arirang” formată din Iasmina Petrovici, Elena Bortaş și Corina Sandu, cursante CSRK;

Pureun Narae, trupa de samulnori, tobe coreene – alături de Elena Bortaş, Alexandra Bulea, Georgiana Drăgoi și Florentina Ştefan, cursante CSRK.

 •  Piesă de teatru ”Încă o poveste de dragoste”:

actori amatori – studenți ai Universității:

– Bianca Stănciulescu, studentă a Facultății de Drept

– Narcis Laurențiu Mănăilă, masterand al Facultății de Informatică Managerială

 • Recital muzică instrumentală

MARȚI,

20 Aprilie 2021

10:30 – 12:30 | Program partea I

 • „World Experience: Impactul pandemiei asupra educației”
  (Conferință cu participare internațională)

– percepții și opinii privind accesul la educație în an de pandemie;

– soluții tehnice de facilitare a interacțiunii profesor-elev/student;

– impactul învățământului la distanță asupra relației profesor-elev/student;

– modele de bune practici pedagogice aplicate în procesul de învățământ;

– viitorul educației post-pandemie.

Sunt preocupări ale momentului pe care le aducem în dezbatere în cadrul Conferinței ”World Experience: Impactul pandemiei asupra educației”.

Față în față, actorii principali – profesori și studenți – vor schimba opinii și vor prezenta perspective personale ale implementării mecanismelor de interacțiune puse în practică în perioada de pandemie.

Formular înscriere – click aici

 

15:00 – 19:00 | Program partea a  II-a

 • Dezbatere – ”Experiențe și oportunități în viața de student” – transmisie live

 Fiecare dintre noi ne căutăm repere pentru a ne maximiza șansele de reușită. Experiența celor mai mari ne poate ajuta să alegem calea spre o carieră de succes.

„Experiențe și oportunități în viața de student” vă oferă ocazia să aflați direct de la „sursă” (studenți și absolvenți) ce înseamnă să faci alegeri bune, ce surprize îți rezervă viața de student și ce perspective profesionale poți avea.

Formular înscriere – click aici

 •  Dezbatere – ”De la generație la generație”

 Ești student? Vrei să afli cum au reușit cei mai mari ca tine să facă față provocărilor studenției? Tinerii dornici de a împărtăși experiențe sunt invitați să ia parte la un dialog ca între prieteni despre  interacțiunea cu mediul universitar.

Acceptă provocarea și fii prezent la evenimentul dedicat ție!

Formular înscriere – click aici

MIERCURI,

21 Aprilie 2021

10:00 – 13:00 | Program partea I

 • Interculturality @ RAU

  Studenții internaționali URA vă vor împărtăși despre experiența lor de studenți în România, având astfel ocazia de a descoperi multiculturalismul specific Universității noastre, precum și să interacționați direct cu elementele culturale specifice altor țări.

  Formular înscriere – click aici

16:00 – 18:00 | Program partea a II-a

 Reuniune aniversară: Marea Familie URA la 30 de ani

Marea familie a Universității Româno-Americane formată din studenților, absolvenților, personalului didactic și administrativ, se reunește la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Universității, un moment deosebit pentru comunitatea noastră academică.

 • Mesaj Rector, Prof.univ.dr. Costel Negricea
 • Proiecție Film documentar URA
 • Mesaj prof.univ.dr. Dumitru Miron, Președinte FRAPEC
 • Mesaj prof.univ.dr. Ovidiu Folcuț, Președinte Senat URA
 • Mesaje din partea foștilor decani
 • Mesaje din partea cadrelor didactice din străinătate
 • Mesajele studenților
 • Proiecție film – ”Viața de student în URA” (fara bold)
 • Mesajele absolvenților
 • întâlniri pe facultăți  – platforma MS Teams  (in loc de Concert muzică clasică)

JOI,

22 Aprilie 2021

11:00 – 19:00 | 30 de ani de Universitatea Româno-Americană – Porți deschise

 • Tur virtual Campus transmisie live

13:00 – 19:00 Workshop-uri

Atelierele au menirea de a oferi informații utile pentru dezvoltarea carierei în raport cu provocările actuale ale mediului economic, participanții fiind susţinuți astfel în procesul alegerii informate privind cariera şi în atingerea obiectivelor personale şi profesionale.

 • 13:00 – 14:00 | „Cariera mea în domeniul educației fizice, sportului și kinetoterapiei”
  Formular înscriere – click aici
 • 13:00 – 14:00 | „Cariera mea în domeniul turismului”
  Formular înscriere – click aici
 • 14:00 – 15:00 | „Cariera mea în domeniul afacerilor internaționale (business)”
  Formular înscriere – click aici
 • 15:00 – 16:00 | „Cariera mea în domeniul Management sau Marketing”
  Formular înscriere – click aici
 • 16:00 – 17:00 | „Cariera mea în domeniul Relațiilor Economice-Europene”
  Formular înscriere – click aici
 • 17:00 – 18:00 | „Cariera mea în domeniul financiar-bancar sau al contabilității”
  Formular înscriere – click aici
 • 18:00 – 19:00 | „Cariera mea juridică”
  Formular înscriere – click aici
 • 18:00 – 19:00 | „Cariera mea în domeniul IT”
  Formular înscriere – click aici

VINERI,

23 Aprilie 2021

13:00 – 18:00 | 30 de ani de Universitatea Româno-Americană – Porți deschise

Ești curios cum este Universitatea Româno-Americană și ce înseamnă să fii student URA? Te așteptăm alături de noi pentru a descoperi campusul într-un tur virtual, dar și cum arată cei mai frumoși ani din viața studenților noștri.

 

 • Spectacol de muzică și dans asiatic, oferit de către Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” și Centrul de Studii Româno-Coreene din cadrul URA:

– Dans japonez – Roxana Morășanu, elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” și cursantă CSRJ-AH, reinterpretează o cunoscută piesă japoneză, a cărei temă este căutarea, îndoiala, lupta pentru a depăși granița dintre cine suntem și cine ne dorim să fim;

Taiko (tobe tradiționale japoneze) – Cristi Diaconu, student URA,cursant CSRJ-AH și membru al formației de Taiko „Kodama Daiko” va interpreta o melodie – compoziție proprie;

Dans Coreean – formația ”Arirang” formată din Iasmina Petrovici, Elena Bortaş și Corina Sandu, cursante CSRK;

Pureun Narae, trupa de samulnori, tobe coreene – alături de Elena Bortaş, Alexandra Bulea, Georgiana Drăgoi și Florentina Ştefan, cursante CSRK.

 • Tur virtual campus
 • Proiecție video – ”Viața de student în URA
 • Dezbateri – Clubul Studenților din Universitatea Româno-Americană (CS-URA):

„Modele pentru TINEri” este un eveniment care promovează adevăratele modele ale României în rândul tinerilor, printr-o serie de conferințe/dezbateri, unde vor asculta și se vor putea identifica cu invitații. Proiectul se dorește a fi cea mai puternica sursă de inspirație, idei și motivație. Este unul dintre cele mai pretențioase și totodată ambițioase proiecte implementate de către CS-URA, și credem în reușita sa și în impactul pe care acesta îl poate avea în rândul „TINErilor”.

  • 15:00 – 16:00 | „Modele pentru tineri I” (invitat surpriză)
   Formular înscriere – click aici
  • 16:00 – 17:00 | „Modele pentru tineri II” (invitat surpriză)
   Formular înscriere – click aici
  • 17:00 – 18:00 | „Modele pentru tineri III” (invitat surpriză)
   Formular înscriere – click aici

Participarea la Aniversarea celor 30 de ani de la înființarea Universității Româno-Americană se face pe bază de invitație sau în urma completării unui formular de înscriere.

 

Programul poate suferi modificări în funcție de situația evoluției pandemiei și de deciziile autorităților.

Vă invităm să urmăriți site-ul unde vom reveni în mod constant cu informații suplimentare.

Studenți și Absolvenți URA

Conducere URA

Profesori internaționali